KUIDAS KODUS VALU RAVIDA?

Kuidas kodus valu ravida?
Kuidas kodus valu ravida? Olgu tegu tavalise peavalu, kroonilise valu või ägeda valuga, siis iga valu vajab leevendust. Antud blogipostituses kirjutame, kuidas leevendada valu kodustes tingimustes.
 

MIS PÕHJUSTAB VALU?

Valu ja selle mõju inimesele ja elukvaliteedile, on igal erinev. Akuutne valu, mis tuleneb tavaliselt konkreetsest vigastusest või vaevusest, näiteks spordivigastusest või halvast kehahoiakust, võib olla terav ja tugev, kuid on tavaliselt ajutine. Krooniline valu seevastu kestab nädalaid, kuid võib kesta isegi aastaid ja olla seotud selliste seisunditega nagu alaseljavalu, osteoartriit või lihasspasmid. Meie valukogemuse keskmes on meie närvisüsteem. Valusignaalid vallanduvad vastusena vigastusele või võimalikule kahjustusele, mis hoiatab meie aju närvikiudude võrgustiku kaudu. Kuigi see on kaitsev reaktsioon, jätkuvad need signaalid kroonilise valu korral ka pärast vigastuse paranemist, põhjustades püsivat ebamugavustunnet.
 

MIKS PROOVIDA VALU LEEVENDADA RAVIMEID VÕTMATA?

Tavalised valuvaigistid, sealhulgas käsimüügiravimid (näiteks ibuprofeen ja paratsetamool) või retseptiravimite opioidid, on tavapärased ravimid, mida valu korral võtta. Valuvaigisti pakub sageli kohe küll leevendust, aga samas on oluline mõista ka ravimite pikaajalist mõju. Selliste ravimite pikaajaline kasutamine võib põhjustada arvukaid kõrvaltoimeid. Opioidid on küll tõhusad tugeva valu puhul, kuid nendega kaasneb sõltuvuse ja tolerantsuse oht, mistõttu on aja jooksul sama toime saavutamiseks vaja suuremaid annuseid.
 
Vabalt väljastatavad ravimid, nagu mittesteroidsed põletikuvastased ravimid, võivad pikaajalisel kasutamisel põhjustada selliseid probleeme nagu maohaavandid, kõrge vererõhk ja neeru- või maksaprobleemid. Lisaks sellele võivad kroonilise valu ravimise kulud tavapäraste ravimite abil muutuda koormavaks. Need on põhjused, miks paljud inimesed hakkavad uurima hoopis alternatiivseid ja täiendavaid valuravi meetodeid.
 
Toome järgnevalt välja mõned nipid, kuidas alternatiivsetel meetoditel valu leevendada saab.
 

KUUMA-KÜLMA TERAAPIA 

Temperatuuriteraapia on aegade jooksul järeleproovitud mitteinvasiivne meetod lühiajalise valu leevendamiseks. Külma ja kuuma veekotid, jahutuskreemid ja geelid on suurepärased vahendid ägeda valu puhul. Külmateraapia aitab vähendada turset ja tuimestab piirkonda, vähendades seeläbi valusignaalide jõudmist ajju. Soojusravi seevastu on kasulik kroonilise valu vastu ning liigese- või lihasjäikusele. See suurendab verevoolu ja lõdvestab lihaseid, leevendab ebamugavustunnet ja soodustab paranemist. Soe vann või sooja vee kott võivad olla kasulikud vahendid soojusravi jaoks.
 

HEAOLURUTIINID

Sea heaolurutiinid enda prioriteediks. Need on tegelikult lihtsad praktikad, mida oma päeva sisse tuua. Nendeks võivad olla näiteks jooga, venitamine, vannis käimine, teadlik ja tähelepanelik hingamine või mõni muu mõnus tegebus, mis aitab lõdvestada pinges lihaseid ja vähendada ebamugavustunnet. Sellised praktikad aitavad parandada füüsilist tervist, ent samas mõjutavad ka vaimset heaolu.
 

TAIMSED RAVIMID

Arvatakse, et teatud ravimtaimed mõjutavad meie keha retseptoreid, mis võib leevendada ebamugavustunnet. Näiteks kurkum, mis on tuntud oma rahustavate omaduste poolest, ja piparmünt, mis on armastatud oma jahutava toime tõttu. Enne iga uue toidulisandkuuri alustamist konsulteerige siiski alati tervishoiutöötajaga.
 

PRIORITISEERI UND

Uni on taastumisprotsess, mis on hea tervise lahutamatu osa. Hea ja korralik uni tugevdab immuunsüsteemi, aitab kaasa lihaste taastumisele ja alandab stressitaset. Krooniline valu võib sageli häirida und, tekitades nõiaringi, kus halb uni võib valu süvendada. Seetõttu on kvaliteetse une tagamine oluline osa tõhusast valuravi. Soodsa unekeskkonna loomine, järjepideva unegraafiku loomine ja hoidmine ja unehügieeni tavade omaksvõtmine võivad oluliselt parandada une kvaliteeti ja aidata kaasa valu leevenemisele.
 

INCREDIWEAR TUGISIDEMED

Incrediwear tugisidemed aitavad leevendada valu. Tugisidemed sisaldavad süsinikku ja germaaniumi, mis taitavad kiirendada vereringet, lõdvestada lihaseid ja kehal säilitada loomulikud paranemisprotsessid. Tugisidemete valik on lai, alates põlvetoest kuni õlatoeni, ning kõik tugisidemed on valmistatud spetsiaalsest tekstiilist, mis kasutab kehasoojust, et vereringet kiirendada. Probleemne piirkond saab rohkem hapnikku ja toitained ning seeläbi leeveneb ka valu.
 
Valu tõhusaks ravimiseks on sageli vaja individuaalset, mitmekülgset lähenemist. Lisaks kodustele abinõudele võivad kasulikuks osutuda mitmed täiendavad lähenemisviisid, näiteks akupunktuur, füsioteraapia, massaažiteraapia, biofeedback teraapia ja elektriline närvistimulatsioon.
 
Hoolime Teie tervisest!
 

KASUTATUD ALLIKAD

Pain Processing in the Human Nervous System: A Selective Review of Nociceptive and Biobehavioral Pathways | PMC

3 surprising risks of poor posture | Harvard Health

Ice Packs vs. Warm Compresses For Pain | Johns Hopkins Medicine

Turmeric Benefits | Johns Hopkins Medicine

The effects of peppermint on exercise performance | PMC

Module 2. Sleep and the Immune System | CDC

The effect of acute sleep deprivation on skeletal muscle protein synthesis and the hormonal environment | PMC

Interactions between sleep, stress, and metabolism: From physiological to pat

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga