MIKS KÕNDIDA IGA PÄEV 10 000 SAMMU?

Miks kõndida iga päev 10 000 sammu?

Miks võiks kõndida iga päev 10 000 sammu? Tihti kuuleme, et inimeste sammu eesmärk on just 10 000. Miks see nii on?

Jalutuskäik on ajatu liikumisvorm, mis ühendab endas lihtsuse ja vaieldamatu kasu tervisele. Väga populaarne on käia sammumas 10 000 sammu. See maagiline arv on pärit Jaapanist, kus termin “Manpo-kei” tähendus on “10 000 sammu loendur”. 10 000 sammu idee järgnes sammu-trackerite “buumile” ning sai hoogu ja tähelepanu tänu Apple’le ja Fitbitile. Apple’i ja Fitbiti seadmes ei mõõdetud lihtsalt sammude arvu, vaid just 10 000-det sammu, mis sai paljudele igapäevaseks väljakutseks.

MIKS JUST MAAGILINE 10 000 SAMMU?

10 000 sammu populaarsus viib meid 1960ndate aastate Jaapanisse. Tol ajal tõi üks Jaapani ettevõte turule sammumõõtja nimega “Manpo-kei, mis tõi 10 000 sammu eesmärgi rahva teadvusse. Teadusuuringutega leiti kinnitust, et 10 000 sammu tegemine on tervisele kasulik. 10 000 sammu kõndimine, mis hõlmab ka kiireid kõndimisintervalle, on tihedalt kooskõlas täiskasvanutele soovitatud liikumisminutitega. Selle sammude arvu täitmine tagab mõõduka kehalise aktiivsuse, edendades südame-veresoonkonna tervist, kaalulangust ja võideldes selliste elustiili haigustega nagu rasvumine ja kõrge vererõhk. 10 000 sammu ei ole pelgalt number. See on tasakaalustatud, aktiivse eluviisi mõõdupuu.

MIS ON 10 000 SAMMU TEGEMISE KASUTEGURID?

10 000 sammu igapäevase kõndimise alustamine toob kaasa palju füüsilisi eeliseid, mis ulatuvad kaugemale kui pelgalt kehakaalu langetamine. Siin on sügavamalt uuritud tervist muutvaid eeliseid.

KASULIK SÜDAME-VERESOONKONNALE

Süda, meie keha väsimatu pump, saab järjepidevast kõndimisest tohutult kasu. Mõõduka intensiivsusega treeninguna tõstab reibas kõndimine südame löögisagedust, mis omakorda tugevdab südamelihaseid. See omakorda vähendab südame-veresoonkonna haiguste ja kõrge vererõhu riski.

AITAB LANGETADA KEHAKAALU

Kuna istuv eluviis muutub normiks, on ülekaalulisus muutunud ülemaailmseks probleemiks. Igapäevase sammude eesmärgi saavutamine aitab kaasa kaloripõletusele, aidates kaasa nii kaalulangusele kui ka tervisliku kehakaalu säilitamisele.

TUGEVUS JA VASTUPIDAVUS

Vastupidiselt üldlevinud arvamusele ei ole kõndimine ainult kardiotreening. See tegevus hõlmab mitmeid lihasgruppe, parandab alakeha tugevust ja vastupidavust.

LIIGESTE TERVIS JA PAINDUVUS

Korduvad jalutuskäigud aitavad kaasa liigeste paindlikkusele ning vähendavad potentsiaalselt sellise haiguse nagu artriidi ohtu.

VERERÕHK

Regulaarsed jalutuskäigud võivad parandada vereringet, aidates reguleerida ja vähendada kõrget vererõhku, mis on paljude terviseprobleemide eelkäija. 10 000 sammu tegemine tähendab enamat, kui vaid numbri saavutamist sammuloenduril. See on märk pühendumisest tervislikumale eluviisile.

MILLINE ON IGAPÄEVASTE JALUTUSKÄIKUDE MÕJU VAIMSELE TERVISELE?

Kuigi 10 000 sammu tegemise kasu füüsilisele tervisele on ilmne, on mõju vaimsele heaolule sama oluline ja mõjuvõimas. Kõndimine ei ole ainult keha liigutamine – see on kui terapeutiline rituaal meele jaoks. Kõndimine stimuleerib endorfiinide ehk keha loomulike heaoluhormoonide vabanemist. Selle tulemuseks on sageli nn „jooksja kõrghetk“, mis on eufooriline seisund pärast tegevust.

Rütmiline kõndimine, eriti looduses, võib olla meditatiivne. See pakub pausihetke igapäevasest kiirustamisest, võimaldades meelel taastuda ja vähendades seeläbi ärevust ja stressi. Lisaks leiavad paljud inimesed, et nende kõige paremad mõtted ja loomingulisemad ideed tulevad just looduses jalutamise ajal. Regulaarsetel jalutajatel on üldiselt ka parem uni. Kerge füüsiline kurnatus koos vaimse lõdvestumisega aitab kaasa sügavamale, katkematule unele.

Kõndimine aitab kaasa ka hoidmaks stabiilsemat ja rahulikku meelt. Mitmed uuringud seostavad regulaarset füüsilist tegevust selliste haiguste nagu depressioon ja ärevus sümptomite vähenemisega.

Julgustame ka Sind liikuma! Hoolime teie tervisest!

KASUTATUD ALLIKAD

10,000 steps might really be the ‘magic pill’ everyone is seeking | KUMC

10,000 steps a day: Too low? Too high? | Mayo Clinic

Walking | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health

Effects of a walking exercise program for obese individuals with intellectual disability staying in a residential care facility| NIH

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga